Mercredi, 12 De Décembre De 2018
Ctra. de Tàrrega 26, Guimerà - 25341
Tèlèphone: Tel. 973 303 038 Fax: Fax 973 303 509

Tourisme

1 · 2 ...   »

El conjunt històric-artístic

Foto

El nucli antic de Guimerà és en el seu conjunt una extraordinària mostra d'urbanisme i arquitectura medieval. Es caracteritza per la presència d'arcs, coberts, cases pont, porxos i una variada mostra d'elements com portalades, finestres i balcons. Destaca, a més, l'existència d'un pou de gel.
Tot aquest conjunt d'elements arquitectònics i urbanístics va determinar la declaració de Guimerà, l'any 1975, com a Conjunt Històric Artístic.
 

El castell

Foto

Presidint la vila de Guimerà trobem el castell, situat entre laltiplà i la vall del riu Corb. El seu origen és la torre de guaita, de planta rodona, construïda pels cristians al segle XI durant  la reconquesta. Saixeca uns vint metres sobre la part més elevada i sassenta directament sobre la roca. La primitiva torre de defensa, envoltada de murs i residències, es va convertir en un notable castell. Documentat des de 1038, fou una important fortalesa medieval. Va participar en diversos conflictes bèlics durant els segles XIV i XVI i resultà molt malmès durant la primera guerra carlina. Actualment forma part del patrimoni de la Diputació de Lleida.
 

El Monestir de Vallsanta

Foto

Els orígens del monestir de Santa Maria de Vallsanta els trobem en el segle XII, quan es va fundar un cenobi sota la influència del monestir de Vallbona de les Monges. És el continuador del primer establiment de les monges cistercenques de la Bovera. Lany 1235 sinicià la construcció del monestir en una millor ubicació, a peu mateix de lactual carretera, al costat del riu Corb. Durant el període de 1345 a 1350 fou construït el segon temple, destil gòtic, coincidint amb una etapa desplendor. Ja a partir del segle XV el monestir comenta a decaure fins que sordenà el seu abandonament.
 

L’església

Foto

Santa Maria de Guimerà és un edifici religiós iniciat a principi del segle XIV.  La planta, de creu llatina, acaba en un absis gòtic pentagonal. La façana té una portada amb quatre arquivoltes gòtiques amb arcs apuntats, i al seu damunt hi trobem un finestral de tipus ogival. Al costat esquerre salça el campanar, de planta quadrada, que fou acabat posteriorment. A linterior hi ha tres capelles amb voltes de creueria. Cal destacar la rèplica del Retaule de Ramon de Mur, conegut com el Retaule de Guimerà, que és un dels més grans de lèpoca, i un Retaule modernista dalabastre, obra de Josep Maria Jujol, deixeble de Gaudí.
 

1 · 2 ...   »
chercheur

Mairie
Toutes les administrations

En Relief

Plan du site